Tips voor de zomermaanden

De zomer is in aantocht. De tijd van het jaar waarop we allemaal weer vaker buiten zijn, en samen komen voor gezellige avonden. Dat geldt natuurlijk ook voor jongeren. Terwijl volwassenen al een “eigen plekje” hebben om elkaar te ontmoeten, ontmoeten jongeren elkaar in de openbare ruimte. Het samenkomen van groepjes jongeren levert soms overlast op voor buurtbewoners.

Mainframe probeert aan jongeren duidelijk te maken wat buurtbewoners als overlast ervaren, bijvoorbeeld als rommel achtergelaten wordt, of als er veel herrie gemaakt wordt na 22u. ’s avonds. Op die manier probeert Jongerencentrum Mainframe een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de wijken. Naast dat we ons op de jongeren richten, willen we buurtbewoners ook iets meer mogelijkheden bieden om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten. We denken dat het voor buurtbewoners nuttig kan zijn om enkele tips te krijgen over hoe je het beste een groepje jongeren aanspreekt. Op die manier heeft U het meeste kans van slagen om uw boodschap over te brengen.

  1. Leg contact nog vóór er iets aan de hand is. Maak juist een praatje met jongeren als het goed gaat. Dat is investeren in de toekomst.
  2. Ga er alleen op af als u rustig bent. Ook als u alle reden hebt om kwaad te zijn: uw kwaadheid werkt niet. Uw irritatie wordt vaak aangezien voor agressie!
  3. Groet in het voorbijgaan en ook voor u jongeren aanspreekt. Goeienavond jongens…. ‘Hé’ werkt vaak averechts.
  4. Begrijp. Zeg zoiets als: Ik begrijp dat jullie muziek willen maken…. Of dat jullie overal worden weggestuurd.
  5. Bied een eervolle way-out… per ongeluk… ándere jongens hebben… vergeten te doen.
  6. Vraag om medewerking. Willen jullie me helpen om…. Er spelen hier ook vaak kleine kinderen…
  7. Blijf niét staan kijken en wachten tot ze doen wat u wilt. Dan doen ze het juist niet!
  8. Vergeet niet te bedanken na afloop∗.

Denkt u: Die schrijver is gek geworden, ZIJ misdragen zich toch? Moet ik met hún rekening houden? Ik vind dat ‘ze’ zich misdragen. Juist daarom: reageer verstandig. Wilt u gelijk hebben of resultaat bereiken? U kunt de wind niet veranderen, maar hoe de zeilen staan, bepaalt u zelf.

 

De tips komen uit het boekje “ HANGJONGEREN, 99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers” van Hans Kaldenbach. Een erg leuk boekje dat echt de moeite waard is om te lezen. Een korte samenvatting is gratis te downloaden op onze website via deze link. http://www.mainframe101.nl/handige-websites/

Heeft U verder nog vragen of bent U op zoek naar tips? Laat het ons weten, want onze jongerenwerkers helpen U graag.